Kako odabrati pravi sustav toplinske pumpe za vaš dom?

Toplinske pumpe su efikasno rješenje jer iskorištavaju besplatnu energiju iz okoliša zahvaljujući razlici temperatura. One mogu koristiti energiju iz zemlje, podzemnih voda ili vanjskog zraka. Grijanjem na ovaj način moguće je ostvariti uštede do 75 %, a jedini trošak je električna energija potrebna za rad pumpe.

U današnje vrijeme, kada cijene energenata stalno rastu, sve su popularniji alternativni izvori grijanja koji manje zagađuju okoliš i pomažu u smanjenju troškova za kućanstva. Ključna komponenta za ostvarivanje ušteda u grijanju je svakako kvalitetna izolacija objekta. Pored toga, često je potrebno dodatno grijanje, osobito tijekom zimskih mjeseci.

Koji sustav izabrati?

Pri odabiru sustava toplinske pumpe, važno je razmotriti različite tipove dostupne na tržištu: toplinske pumpe voda-voda, zemlja-voda i zrak-voda. Učinkovitost svake toplinske pumpe mjeri se pomoću koeficijenta učinkovitosti (COP), koji pokazuje omjer uložene i dobivene energije. Viši COP znači veću učinkovitost.

Pumpe voda-voda su među najučinkovitijima, s COP-om između 5,2 i 6,2, pa ako imate pristup izvoru vode, ova vrsta pumpe može biti idealan izbor. Pumpe zemlja-voda, koje zahtijevaju znatno veću površinu zemljišta u odnosu na površinu koja se grije, imaju COP između 4,4 i 5, te su drugi najbolji izbor.

Toplinske pumpe zrak-voda, iako nešto manje učinkovite s COP-om između 3,4 i 4, često su najpraktičniji izbor jer ne zahtijevaju specifične izvore niti velike površine. Kod njihovog odabira treba uzeti u obzir i klimatske uvjete područja, koji bi trebali biti u rasponu od -20 °C do +35 °C.

Cijena instalacije toplinske pumpe

Instalacija toplinske pumpe najisplativija je u objektima s dobrom izolacijom i godišnjom potrošnjom energije manjom od 50 kWh/m2, iako je moguće instalirati je i u manje energetski učinkovite objekte. Cijena toplinske pumpe varira ovisno o kvaliteti uređaja, njegovoj učinkovitosti (COP), te tipu sustava koji odaberete.

Sustavi toplinskih pumpi voda-voda i zemlja-voda su skuplji, s cijenama koje se kreću od 10.000 do 15.000 EUR, ne uključujući dodatne troškove poput instalacije cjevovoda i sustava za grijanje. S druge strane, toplinske pumpe zrak-voda su znatno povoljnije; za nabavu i montažu toplinske pumpe prosječne snage od 8 kW, što je adekvatno za dobro izoliranu stambenu zgradu, cijene počinju od 6.000 EUR.

Trostruka ušteda s toplinskom pumpom

Prije odluke o investiciji u toplinsku pumpu, važno je razmotriti isplativost sustava. Razmotrimo primjer dobro izolirane stambene zgrade od 180 m2 s prosječnom godišnjom potrošnjom energije od 55 kWh/m2, što ukupno iznosi 9.900 kWh. Ako koristimo ulje po cijeni od 0,10 EUR/kWh, godišnji trošak za grijanje iznosi 990 EUR.

Za plin po cijeni od 0,07 EUR/kWh, trošak bi bio 693 EUR, dok bi korištenjem toplinske pumpe po cijeni od 0,04 EUR/kWh, trošak grijanja bio samo 396 EUR. Prema tome, investicija od 6.000 EUR mogla bi se povratiti između 9 i 17 godina, ovisno o tome zamjenjuje li se postojeći sustav ili se radi o novom. S obzirom na prosječan vijek trajanja toplinskih pumpi od 25 godina, investicija se pokazuje kao razumna.

Često korištene vrste toplinskih pumpi i njihova instalacija

Korištene vrste toplinskih pumpi:
U našoj regiji najčešće se koriste geotermalne toplinske pumpe, uključujući tipove zemlja/voda i voda/voda.

Ograničenja toplinskih pumpi:
Jedno od mogućih ograničenja za toplinske pumpe može biti potrebna snaga električne energije za njihov rad.

Proces instalacije i pokretanja:
Instalacija toplinske pumpe počinje s pažljivim dimenzioniranjem sistema. Nakon toga slijedi odabir odgovarajuće opreme, koja obuhvaća ne samo samu dizalicu topline već i sve komponente instalacije. Postupak se nastavlja spajanjem mehaničkih dijelova, povezivanjem automatike s električnom mrežom, te naposljetku punjenjem sustava i njegovim aktiviranjem.

 

 

Možda Vas zanima…

Često se može čuti o pojmovima “posjedovni list” i “vlasnički list” koji...
Od osamostaljenja, Hrvatska je intenzivno radila na razvoju svoje cestovne infrastrukture, čime je...
Kupaonica treba biti funkcionalna i estetski privlačna, što može biti izazov s obzirom na sve...
Zanimljivo je da danas više od polovice globalne populacije čini svoj dom u urbanim područjima...
Most preko rijeke Cetine prostire se na dužini od 224,45 metara, s tim što je otprilike 150 metara...
Više od četiri godine nakon potresa u Zagrebu, Arheološki muzej je u potpunosti otvoren, nakon što...
Grad Pula organizirao je javni arhitektonski natječaj za izradu idejnog rješenja za novu zgradu...
U srcu turističkog raja, žnjanski plato doživljava transformaciju koja će znatno doprinijeti...
Mini montažne kuće su idealan izbor za one koji traže praktičnost, čak i kada je u pitanju manji...
U našem ugovoru o najmu za novi stan stoji da smo obavezni nabaviti i održavati osiguranje za...
Priprema doma za ljeto zahtijeva više od stavljanja mrežica na prozore i čišćenja vrtnog namještaja...
Terasa predstavlja ključni dio kuće za druženje i uživanje u slobodnom vremenu, funkcionirajući kao...

Upišite se u adresar građevinskih tvrtki

Istražite portal

Često se može čuti o pojmovima “posjedovni list” i “vlasnički list” koji izgledaju slično, ali...
Od osamostaljenja, Hrvatska je intenzivno radila na razvoju svoje cestovne infrastrukture, čime je promet postao...
Kupaonica treba biti funkcionalna i estetski privlačna, što može biti izazov s obzirom na sve sanitarne uređaje i...
Zanimljivo je da danas više od polovice globalne populacije čini svoj dom u urbanim područjima. Promjene u načinu...
Most preko rijeke Cetine prostire se na dužini od 224,45 metara, s tim što je otprilike 150 metara mosta vidljivo jer se...
Više od četiri godine nakon potresa u Zagrebu, Arheološki muzej je u potpunosti otvoren, nakon što su završeni stalni...
Grad Pula organizirao je javni arhitektonski natječaj za izradu idejnog rješenja za novu zgradu Dječjeg vrtića Valmade u...
U srcu turističkog raja, žnjanski plato doživljava transformaciju koja će znatno doprinijeti turističkoj ponudi i...
Scroll to Top