Opatija domaćin najvećeg skupa stručnjaka iz građevinarstva

Branko Bačić, zamjenik predsjednika Vlade Republike Hrvatske i ministar koji je zadužen za prostorno uređenje, graditeljstvo i državnu imovinu, svečano je otvorio 18. Dane Hrvatske komore inženjera građevinarstva (HKIG) u Opatiji. Događaj, koji se održao 13. lipnja, okupio je više od 1700 sudionika, čineći ga najvećim okupljanjem stručnjaka iz građevinskog sektora u zemlji. Na ovogodišnjim Danima HKIG-a, već prema običaju, dodijeljene su i prestižne godišnje nagrade KOLOS za izvrsnost u graditeljstvu.

Na svečanom otvaranju 18. Dana Hrvatske komore inženjera građevinarstva, predsjednica Komore Nina Dražin Lovrec istaknula je značajnu ulogu građevinarstva u ekonomskom oporavku i rastu. Naglasila je da građevinska industrija ne samo da predstavlja ključni ekonomski sektor, već igra centralnu ulogu u infrastrukturnom i društvenom razvoju zemlje. S prema podacima iz 2023. godine, 8% zaposlenih u Hrvatskoj radi u građevinarstvu, koje doprinosi oko 5% BDP-a. Svako novo radno mjesto u sektoru potiče stvaranje još dva u drugim industrijskim granama.

Predsjednica Komore naglasila je i impresivne statističke pokazatelje rasta u građevinskom sektoru. Od 2015. godine, zaposlenost u građevinarstvu raste prosječno 6% godišnje, što je znatno iznad europskog prosjeka. Bruto dodana vrijednost građevinarstva u prvom kvartalu ove godine porasla je za 13,1%, a ulaganja u fiksni kapital povećala su se za 10,8%. Također je zabilježen rast obujma građevinskih radova od 14,6% u prvom tromjesečju u odnosu na prethodnu godinu.

Na otvaranju 18. Dana Hrvatske komore inženjera građevinarstva, potpredsjednik Vlade RH Branko Bačić naglasio je značaj građevinskog sektora u procesima dekarbonizacije kroz energetsku obnovu i zelenu tranziciju te u demografskoj revitalizaciji, osobito kroz sudjelovanje u implementaciji nacionalne stambene politike.

Tijekom prvog dana konferencije, održan je okrugli stol pod nazivom “Cestovna infrastruktura 2024. – 2030.”, fokusiran na glavne projekte u cestogradnji u Hrvatskoj i njihov doprinos ekonomskom razvoju. Josip Škorić, predsjednik uprave Hrvatskih cesta, predstavio je ključne investicijske projekte do 2030., uključujući proširenje autoceste A1 do Bosiljeva, izgradnju autoceste prema Dubrovniku, te izgradnju druge cijevi tunela Učka. Škorić je također istaknuo da je u posljednje tri godine izgrađeno preko 80 kilometara novih cesta, s ukupnim investicijskim izdacima od 1,1 milijarde eura, od čega je 717 milijuna eura uloženo u nove cestovne projekte.

Na okruglom stolu su, osim potpredsjednika Vlade Bačića i Josipa Škorića, sudjelovali i Veljko Nižetić, direktor tvrtke Strabag, te Nina Dražin Lovrec, predsjednica Hrvatske komore inženjera građevinarstva.

Nagrade KOLOS, koje se dodjeljuju za izvrsnost u različitim segmentima graditeljstva, uručene su na 18. Danima Hrvatske komore inženjera građevinarstva. Nova Gradska knjižnica u Rijeci osvojila je nagradu u kategoriji projektiranja konstrukcija, zahvaljujući radu inženjera Saše Mitrovića, Dragana Ribarića i Marka Ptičeka. Dalibor Ružić primio je nagradu u kategoriji projektiranja geotehnike za svoj rad na tunelu Podmurvice na državnoj cesti DC403, koji vodi od čvora Škurinje do Luke Rijeka, dok je Damir Šimunić nagrađen za svoj sveobuhvatni doprinos na istom projektu. U kategoriji projektiranja pomorskih građevina, nagrada je pripala Josipu Zekanu za projekt lukobrana u Luci Sali.

U segmentu stručnog nadzora, Edvin Bralić i Faruk Alibegić nagrađeni su za nadzor nad izgradnjom pristupnih cesta mostu Pelješac. Suad Julardžija dobio je priznanje za vođenje građenja Tunela Podmurvice.

Posebno priznanje, nagrada KOLOS za životno djelo, dodijeljena je prof. dr. sc. Borisu Androiću za njegov trajni doprinos struci.

Ovogodišnji Dani HKIG-a, održani od 13. do 15. lipnja u Hotelu Ambasador u Opatiji, nastavljaju tradiciju kao ključni stručni i društveni događaj za građevinsku industriju. Od prvog održavanja, događaj je okupio više od 16.000 sudionika i gotovo 1.600 predavača i moderatora.

Foto: Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine

Možda Vas zanima…

Često se može čuti o pojmovima “posjedovni list” i “vlasnički list” koji...
Od osamostaljenja, Hrvatska je intenzivno radila na razvoju svoje cestovne infrastrukture, čime je...
Kupaonica treba biti funkcionalna i estetski privlačna, što može biti izazov s obzirom na sve...
Zanimljivo je da danas više od polovice globalne populacije čini svoj dom u urbanim područjima...
Most preko rijeke Cetine prostire se na dužini od 224,45 metara, s tim što je otprilike 150 metara...
Više od četiri godine nakon potresa u Zagrebu, Arheološki muzej je u potpunosti otvoren, nakon što...
Grad Pula organizirao je javni arhitektonski natječaj za izradu idejnog rješenja za novu zgradu...
U srcu turističkog raja, žnjanski plato doživljava transformaciju koja će znatno doprinijeti...
Mini montažne kuće su idealan izbor za one koji traže praktičnost, čak i kada je u pitanju manji...
U našem ugovoru o najmu za novi stan stoji da smo obavezni nabaviti i održavati osiguranje za...
Priprema doma za ljeto zahtijeva više od stavljanja mrežica na prozore i čišćenja vrtnog namještaja...
Terasa predstavlja ključni dio kuće za druženje i uživanje u slobodnom vremenu, funkcionirajući kao...

Upišite se u adresar građevinskih tvrtki

Istražite portal

Često se može čuti o pojmovima “posjedovni list” i “vlasnički list” koji izgledaju slično, ali...
Od osamostaljenja, Hrvatska je intenzivno radila na razvoju svoje cestovne infrastrukture, čime je promet postao...
Kupaonica treba biti funkcionalna i estetski privlačna, što može biti izazov s obzirom na sve sanitarne uređaje i...
Zanimljivo je da danas više od polovice globalne populacije čini svoj dom u urbanim područjima. Promjene u načinu...
Most preko rijeke Cetine prostire se na dužini od 224,45 metara, s tim što je otprilike 150 metara mosta vidljivo jer se...
Više od četiri godine nakon potresa u Zagrebu, Arheološki muzej je u potpunosti otvoren, nakon što su završeni stalni...
Grad Pula organizirao je javni arhitektonski natječaj za izradu idejnog rješenja za novu zgradu Dječjeg vrtića Valmade u...
U srcu turističkog raja, žnjanski plato doživljava transformaciju koja će znatno doprinijeti turističkoj ponudi i...
Scroll to Top