Upute za redovno održavanje bazena!

 

Redovno održavanje bazena kuljučno je za njegovu dugotrajnu funkcionalnost i estetiku.

Ako ste nedavno postavili bazen ili ste se uselili u dom koji već ima bazen, važno je znati kako ga pravilno održavati. Da bi bazen ostao čist, privlačan i efikasno funkcionirao, potrebno je redovito ga održavati tokom cijele godine. U sklopu Građevinskog Portala, donosimo vam nekoliko korisnih uputa za dnevno, tjedno i mjesečno održavanje vašeg bazena, kako biste bezbrižno uživali u njegovim blagodatima.

Svaki dan: obiđite ga

Preporučuje se svakodnevno koristiti mrežu za uklanjanje otpada poput lišća i grančica iz vode. Ovo ne samo da čini bazen vizualno privlačnijim, već i pomaže u održavanju cirkulacije vode, smanjujući potrebu za upotrebom dodatnih kemikalija. Čak i ako nemate pokrivač za bazen, važno je održavati ovu rutinu kroz cijelu godinu, osim ako bazen nije pokriven tijekom vansezonskog perioda. Također, treba redovito provjeravati razinu vode u bazenu, jer isparavanje može biti učestalo, posebno tijekom vrućih dana. Ako primijetite da je potrebno često dodavati vodu u bazen, to može biti znak curenja, u kojem slučaju se preporučuje pozvati stručnjaka.

Svaki tjedan: uljepšajte ga

Tjedno održavanje bazena je ključni korak u očuvanju njegove čistoće i privlačnosti. Redovito korištenje ručnog ili automatskog usisivača za bazen je preporučljivo. Slično kao usisavanje tepiha, usisivačem za bazen možete lako ukloniti prljavštinu i ostale krhotine s površine vode. Osim toga, vrlo je važno tjedno provjeravati kemijsku ravnotežu vode u bazenu. Nakon testiranja, prilagodite razinu kemikalija prema potrebi. Ovi koraci su bitni ne samo za održavanje estetskog izgleda bazena, već i za osiguravanje zdravog i sigurnog okruženja za korištenje. U skladu s preporukama Građevinskog Portala, ove mjere održavanja će osigurati da vaš bazen ostane u optimalnom stanju.

Svaki mjesec: potražite prve znakove oštećenja

Mjesečno održavanje bazena uključuje prepoznavanje i rješavanje potencijalnih problema prije nego što oni eskaliraju. Jedan od ključnih aspekata ovog održavanja je provjera znakova pukotina koje mogu uzrokovati curenje. Takvi problemi mogu dovesti do značajnih financijskih troškova ako se ne riješe na vrijeme. Stoga je važno redovito pregledavati cijeli sustav filtracije bazena, uključujući bazenske pumpe, filtere, grijače, klorinatore, kao i sve O-prstene i spojeve. Otkrivanje mjesta na kojima može dolaziti do gubitka vode je ključno za održavanje integriteta i funkcionalnosti bazena.

Bazen sa slanom vodom? Održavajte zdravu ravnotežu.

 Kod održavanja bazena sa slanom vodom, važno je održavati zdravu ravnotežu parametara vode. Iako se osnovna dnevna i tjedna njega bazena sa slanom vodom ne razlikuje mnogo od održavanja klasičnog bazena, postoje specifični mjesečni zadaci koje treba obaviti:

 

  • Provjerite razine saliniteta: Idealna razina soli u bazenu sa slanom vodom trebala bi biti oko 3200 dijelova na milijun. Koristite specijalizirani mjerač soli za provjeru.

 

  • Mjerite pH vrijednosti: Optimalna pH vrijednost za bazene sa slanom vodom je oko 7,4. pH vrijednosti možete izmjeriti pomoću setova dostupnih u lokalnim trgovinama željezarije.

 

  • Provjerite tvrdoću kalcija: Vrlo je važno održavati ispravnu razinu kalcija u bazenu. Ako je razina kalcija previsoka ili preniska, koristite odgovarajuće kemijske preparate za njegovo prilagođavanje, koje možete nabaviti u trgovinama s bazenskom opremom ili hardverom.

Ovi savjeti,  naglašavaju važnost preventivnog održavanja bazena sa slanom vodom. Pravilno održavanje ne samo da štedi troškove popravaka, već i osigurava dugotrajnu upotrebljivost bazena, doprinoseći tako boljem zdravlju i sigurnosti vašeg doma.

 

 

Možda Vas zanima…

Često se može čuti o pojmovima “posjedovni list” i “vlasnički list” koji...
Od osamostaljenja, Hrvatska je intenzivno radila na razvoju svoje cestovne infrastrukture, čime je...
Kupaonica treba biti funkcionalna i estetski privlačna, što može biti izazov s obzirom na sve...
Zanimljivo je da danas više od polovice globalne populacije čini svoj dom u urbanim područjima...
Most preko rijeke Cetine prostire se na dužini od 224,45 metara, s tim što je otprilike 150 metara...
Više od četiri godine nakon potresa u Zagrebu, Arheološki muzej je u potpunosti otvoren, nakon što...
Grad Pula organizirao je javni arhitektonski natječaj za izradu idejnog rješenja za novu zgradu...
U srcu turističkog raja, žnjanski plato doživljava transformaciju koja će znatno doprinijeti...
Mini montažne kuće su idealan izbor za one koji traže praktičnost, čak i kada je u pitanju manji...
U našem ugovoru o najmu za novi stan stoji da smo obavezni nabaviti i održavati osiguranje za...
Priprema doma za ljeto zahtijeva više od stavljanja mrežica na prozore i čišćenja vrtnog namještaja...
Terasa predstavlja ključni dio kuće za druženje i uživanje u slobodnom vremenu, funkcionirajući kao...

Upišite se u adresar građevinskih tvrtki

Istražite portal

Često se može čuti o pojmovima “posjedovni list” i “vlasnički list” koji izgledaju slično, ali...
Od osamostaljenja, Hrvatska je intenzivno radila na razvoju svoje cestovne infrastrukture, čime je promet postao...
Kupaonica treba biti funkcionalna i estetski privlačna, što može biti izazov s obzirom na sve sanitarne uređaje i...
Zanimljivo je da danas više od polovice globalne populacije čini svoj dom u urbanim područjima. Promjene u načinu...
Most preko rijeke Cetine prostire se na dužini od 224,45 metara, s tim što je otprilike 150 metara mosta vidljivo jer se...
Više od četiri godine nakon potresa u Zagrebu, Arheološki muzej je u potpunosti otvoren, nakon što su završeni stalni...
Grad Pula organizirao je javni arhitektonski natječaj za izradu idejnog rješenja za novu zgradu Dječjeg vrtića Valmade u...
U srcu turističkog raja, žnjanski plato doživljava transformaciju koja će znatno doprinijeti turističkoj ponudi i...
Scroll to Top