[VIDEO] Prefabricirana zgrada niknula u samo 70 dana s drvom kao glavnim građevinskim materijalom

prefabricirana zgrada

Brock Commons Tallwood House, smještena na Sveučilištu British Columbia u Vancouveru, predstavlja revolucionarnu hibridnu drvenu građevinu koja se prostire na 18 katova.

Ova impresivna struktura dovršena je za manje od 70 dana nakon što su prefabricirani dijelovi stigli na gradilište, što je približno četiri mjeseca brže od uobičajenih projekata slične veličine. Drvo, kao održiv i višenamjenski građevinski materijal, skladišti ugljični dioksid umjesto da ga emitira, kako tijekom svog životnog vijeka, tako i nakon njega, kada se drvena vlakna recikliraju ili ponovno koriste. Proizvodnja drvene građe zahtijeva manje energije, što rezultira nižim emisijama stakleničkih plinova u usporedbi s proizvodnjom drugih građevinskih materijala. Kao građevinski materijal visokih performansi, drvo je posebno važno u postizanju ekoloških ciljeva.

Ekološki, zdravstveni i ekonomični aspekti drvenih građevina

Iako su čelik i beton omogućili izgradnju visokih zgrada, proizvodnja cementa, ključnog sastojka betona, značajno zagađuje okoliš zbog visoke potrošnje energije i emisije velikih količina ugljičnog dioksida. Kako bi se smanjilo zagađenje okoliša, istraživanja se sve više usmjeravaju na pronalaženje inovativnih materijala koji bi djelomično ili potpuno zamijenili beton. Iako drvo neće potpuno zamijeniti beton, napredak tehnologije, novih tehnika laminiranja drva, preciznih statičkih softvera i znanosti općenito učinili su drvenu gradnju jednostavnijom, čvršćom i dugovječnijom.

Drvo se koristi u gradnji tisućljećima, a njegove biofilne prednosti tek su nedavno počele biti predmet istraživanja. Vizualno ugodno drvo može doprinijeti zdravlju i dobrobiti stanara zgrade. Također, može povećati prodajnu privlačnost projekta, stvarajući topla, lijepa okruženja koja privlače ekološki osviještene korisnike.

Neka istraživanja pokazuju da graditelji i poduzetnici prijavljuju veće stope prodaje ili najma za drvene zgrade u usporedbi sa sličnim strukturama izrađenim od drugih materijala. Sveučilište British Columbia, jedno od vodećih kanadskih sveučilišta, predano je održivosti te integraciji istraživanja, nastave i poslovanja. To je rezultiralo razvojem portfelja inovativnih drvenih zgrada. U svibnju 2017. godine, sveučilište je dovršilo svoju prvu visoku stambenu zgradu od drveta – 54 metra visoku Brock Commons Tallwood House. U vrijeme izgradnje, Brock Commons bila je najviša drvena zgrada na svijetu. Zgrada je dio studentskog naselja i nudi 404 ležaja u jednokrevetnim, dvokrevetnim i četverokrevetnim jedinicama, te brojne pogodnosti i sadržaje za studente u prizemlju.

Inovacije u drvenoj gradnji

Konstrukcija Brock Commons Tallwood House uglavnom je drvena, dok su temelji, prizemlje, ploča drugog kata i jezgra sa stepeništem i dizalom izrađeni od betona. Nadgrađe je sastavljeno od prefabriciranih križno laminiranih drvenih sklopova (CLT). Ova zgrada demonstrira inovacije u primjeni drvenih konstrukcija i dokazuje da drvo nije materijal prošlosti, već ključni element buduće održive gradnje.

Možda Vas zanima…

Često se može čuti o pojmovima “posjedovni list” i “vlasnički list” koji...
Od osamostaljenja, Hrvatska je intenzivno radila na razvoju svoje cestovne infrastrukture, čime je...
Kupaonica treba biti funkcionalna i estetski privlačna, što može biti izazov s obzirom na sve...
Zanimljivo je da danas više od polovice globalne populacije čini svoj dom u urbanim područjima...
Most preko rijeke Cetine prostire se na dužini od 224,45 metara, s tim što je otprilike 150 metara...
Više od četiri godine nakon potresa u Zagrebu, Arheološki muzej je u potpunosti otvoren, nakon što...
Grad Pula organizirao je javni arhitektonski natječaj za izradu idejnog rješenja za novu zgradu...
U srcu turističkog raja, žnjanski plato doživljava transformaciju koja će znatno doprinijeti...
Mini montažne kuće su idealan izbor za one koji traže praktičnost, čak i kada je u pitanju manji...
U našem ugovoru o najmu za novi stan stoji da smo obavezni nabaviti i održavati osiguranje za...
Priprema doma za ljeto zahtijeva više od stavljanja mrežica na prozore i čišćenja vrtnog namještaja...
Terasa predstavlja ključni dio kuće za druženje i uživanje u slobodnom vremenu, funkcionirajući kao...

Upišite se u adresar građevinskih tvrtki

Istražite portal

Često se može čuti o pojmovima “posjedovni list” i “vlasnički list” koji izgledaju slično, ali...
Od osamostaljenja, Hrvatska je intenzivno radila na razvoju svoje cestovne infrastrukture, čime je promet postao...
Kupaonica treba biti funkcionalna i estetski privlačna, što može biti izazov s obzirom na sve sanitarne uređaje i...
Zanimljivo je da danas više od polovice globalne populacije čini svoj dom u urbanim područjima. Promjene u načinu...
Most preko rijeke Cetine prostire se na dužini od 224,45 metara, s tim što je otprilike 150 metara mosta vidljivo jer se...
Više od četiri godine nakon potresa u Zagrebu, Arheološki muzej je u potpunosti otvoren, nakon što su završeni stalni...
Grad Pula organizirao je javni arhitektonski natječaj za izradu idejnog rješenja za novu zgradu Dječjeg vrtića Valmade u...
U srcu turističkog raja, žnjanski plato doživljava transformaciju koja će znatno doprinijeti turističkoj ponudi i...
Scroll to Top