Dočekajte ljeto spremni: Otkrivamo cijene i vrste klima uređaja

Klimatizacijski uređaji su ključni za održavanje ugodne atmosfere u prostorijama tijekom vrućih ljetnih mjeseci, pružajući hladnoću i svježinu kada vanjske temperature postanu nepodnošljive.  U ovom članku za građevinski portal ćemo detaljnije objasniti različite tipove klimatizacijskih sustava, njihove kategorizacije i cjenovne klase klima uređaja.

Osim hlađenja, klima uređaji imaju i funkciju grijanja, zagrijavajući vanjski zrak i distribuirajući ga unutar prostorije tijekom hladnijih dana.U osnovnoj podjeli, klimatizacijske sustave možemo svrstati u tri kategorije: split sustave, uređaje koji ne zahtijevaju vanjsku jedinicu, te prijenosne modele klima uređaja.

Vrste klima uređaja

Prijenosni klima uređaj

Prijenosni klimatizacijski uređaji ističu se svojom fleksibilnošću i lakoćom postavljanja u različite prostore, što ih čini izuzetno praktičnim izborom. Osim povoljne cijene, njihova sposobnost jednostavnog premještaja predstavlja glavnu prednost.

Međutim, kada je riječ o efikasnosti i snazi, prijenosni modeli ne mogu se uspoređivati s ostalim tipovima klima uređaja. Također, zahtijevaju pristup vanjskom prostoru (npr., kroz zid ili otvoren prozor) za ventilaciju.

Split klima uređaj

Split sustavi su najpopularniji oblik klimatizacije, koji se sastoji od unutrašnje i vanjske jedinice, povezane izoliranim bakrenim cijevima koje prenose rashladni plin. Na tržištu se nalazi niz split klima sustava različite snage, no zajedničko im je da pružaju visoku razinu učinkovitosti bez obzira na kapacitet.

Zidni modeli su najčešće odabrani tip split klima uređaja. Za prostorije gdje je potrebno instalirati više unutarnjih jedinica povezanih s jednom vanjskom jedinicom, koristi se multi-split sustav, omogućavajući tako bolju iskoristivost prostora bilo da se radi o kućanstvima ili poslovnim prostorima.

Klima uređaji bez vanjske jedinice

Klima uređaji bez vanjske jedinice, kako njihov naziv sugerira, osmišljeni su za situacije ili prostore gdje instalacija vanjske jedinice nije izvediva. Ovi uređaji, kada je riječ o energetskoj efikasnosti, mogu se usporediti s tradicionalnim split sistemima. Mogu se montirati u bilo kojem dijelu prostorije, a za njihovo pravilno funkcioniranje neophodno je probiti dva otvora na vanjskom zidu – jedan za unos vanjskog zraka i drugi za hlađenje kondenzatora.

Kategorizacija klimatizacijskih uređaja prema mjestu postavljanja i metodi instalacije

Klimatizacijski uređaji kategorizirani po mjestu ugradnje uključuju zidne, podne, stropne, kasetne i kanalske modele.

Zidni klima uređaj

Ovo je najčešći tip klimatizacijskog uređaja koji se instalira direktno na zidnu površinu. Može biti dio split sistema s vanjskom i unutarnjom jedinicom ili samo s unutarnjom jedinicom. Instalacija zahtijeva pristup vanjskom zidu i sustav za odvod kondenzata.

Podni klima uređaj

Instaliran na podu prostorije, ovaj tip klima uređaja poznat je po svojoj efikasnosti u brzom postizanju željene temperature u prostoru.

Stropni klima uređaj

Skiven u spuštenom stropu, stropni modeli su idealni za prostore gdje se želi sakriti prisustvo klima uređaja. Često se koriste u kućanstvima, ali su posebno cijenjeni u javnim prostorima poput muzeja i galerija, gdje je očuvanje estetike prostora prioritet.

Kasetni klima uređaj

Ovi uređaji se ugrađuju u spušteni strop i zahtijevaju određenu visinu prostorije za instalaciju. Kasetni modeli nude različite opcije upotrebe i mogu služiti kao estetski elementi u prostoru.

Kanalski klima uređaj

Namijenjeni za veće objekte poput dvorana, restorana i hotela, kanalski klima uređaji omogućavaju klimatizaciju ili posebno hlađenje i grijanje različitih prostorija.

Cijene klima uređaja

Cijena klimatizacijskog uređaja varira ovisno o tipu uređaja, njegovoj snazi koja treba biti adekvatna za dimenzije prostorije u koju se postavlja, te, naravno, o prodavaču.

Cijena za zidni split klima uređaj

Prosječna cijena za zidni split sistem, koji uključuje vanjsku i unutarnju jedinicu s kapacitetom hlađenja i grijanja do 4kW, zajedno s instalacijom, iznosi oko 700 EUR.

Cijena za kasetni klima uređaj

Za kasetni model klima uređaja koji se ugrađuje u strop, s kapacitetom do 2,5kW za hlađenje i grijanje, te mogućnošću izduvavanja zraka u četiri smjera, uključujući montažu, cijena se kreće oko 1200 EUR.

Cijena za podni klima uređaj

Podni model klima uređaja, s vanjskom i unutarnjom jedinicom te kapacitetom grijanja i hlađenja do 2,5kW, uključujući instalaciju, procjenjuje se na oko 1000 EUR.

Možda Vas zanima…

Često se može čuti o pojmovima “posjedovni list” i “vlasnički list” koji...
Od osamostaljenja, Hrvatska je intenzivno radila na razvoju svoje cestovne infrastrukture, čime je...
Kupaonica treba biti funkcionalna i estetski privlačna, što može biti izazov s obzirom na sve...
Zanimljivo je da danas više od polovice globalne populacije čini svoj dom u urbanim područjima...
Most preko rijeke Cetine prostire se na dužini od 224,45 metara, s tim što je otprilike 150 metara...
Više od četiri godine nakon potresa u Zagrebu, Arheološki muzej je u potpunosti otvoren, nakon što...
Grad Pula organizirao je javni arhitektonski natječaj za izradu idejnog rješenja za novu zgradu...
U srcu turističkog raja, žnjanski plato doživljava transformaciju koja će znatno doprinijeti...
Mini montažne kuće su idealan izbor za one koji traže praktičnost, čak i kada je u pitanju manji...
U našem ugovoru o najmu za novi stan stoji da smo obavezni nabaviti i održavati osiguranje za...
Priprema doma za ljeto zahtijeva više od stavljanja mrežica na prozore i čišćenja vrtnog namještaja...
Terasa predstavlja ključni dio kuće za druženje i uživanje u slobodnom vremenu, funkcionirajući kao...

Upišite se u adresar građevinskih tvrtki

Istražite portal

Često se može čuti o pojmovima “posjedovni list” i “vlasnički list” koji izgledaju slično, ali...
Od osamostaljenja, Hrvatska je intenzivno radila na razvoju svoje cestovne infrastrukture, čime je promet postao...
Kupaonica treba biti funkcionalna i estetski privlačna, što može biti izazov s obzirom na sve sanitarne uređaje i...
Zanimljivo je da danas više od polovice globalne populacije čini svoj dom u urbanim područjima. Promjene u načinu...
Most preko rijeke Cetine prostire se na dužini od 224,45 metara, s tim što je otprilike 150 metara mosta vidljivo jer se...
Više od četiri godine nakon potresa u Zagrebu, Arheološki muzej je u potpunosti otvoren, nakon što su završeni stalni...
Grad Pula organizirao je javni arhitektonski natječaj za izradu idejnog rješenja za novu zgradu Dječjeg vrtića Valmade u...
U srcu turističkog raja, žnjanski plato doživljava transformaciju koja će znatno doprinijeti turističkoj ponudi i...
Scroll to Top