Ne vjerujete u moć izolacije? Evo kako potkrovlje može postati vaša zona udobnosti!

Krovove tijekom godine izazivaju razne klimatske promjene, uključujući izlaganje suncu, vjetru, kiši, tuči i snijegu. Da bismo osigurali ugodnu i zdravu atmosferu u našim prostorima, ključna je pravilna instalacija izolacije koja ne samo da štedi novac već i štiti zgradu. Vrsta potrebne izolacije za potkrovlje varira ovisno o tome radimo li na sanaciji postojećeg prostora ili je riječ o novoj gradnji.

Izolacija se obično postavlja s unutarnje strane krova, uz važan naglasak na osiguravanje adekvatne ventilacije.Za izolaciju potkrovlja, bilo da se radi o novogradnji ili obnovi, idealan izbor su tvrde ili meke mineralne izolacije. U nastavku saznajte ključne informacije za uspješnu izolaciju vašeg potkrovlja.

Toplinska izolacija krova je kljčna

Do 70% energije može izmaći iz kuće koja nije dobro izolirana, pri čemu najviše gubitaka dolazi kroz krov, zidove, kao i podove koji su u dodiru s tlom ili podrumom. Krovne površine su ključne u ovom gubitku, zbog čega je odgovarajuća toplinska izolacija krova ključna mjera za smanjenje potrošnje energije.

Efikasna izolacija mansarde, potkrovlja ili ravnog krova ključna je za smanjenje toplinskih gubitaka i smanjenje troškova grijanja. Također pomaže u očuvanju ugodne temperature unutar doma tijekom ljetnih mjeseci i zaštiti od zime. Ako se izolacija potkrovlja instalira kako treba, očekuje se da će se investicija višestruko vratiti tijekom njezina predviđenog vijeka trajanja od 40 godina.

Izolacija potkrovlja ključna je za postizanje ugodnih temperatura tijekom cijele godine, zadržavajući toplinu unutar prostora zimi, dok ljeti pomaže u održavanju hladnoće. Ovo je osobito bitno za stanove u potkrovlju ili mansardi, gdje bi bez adekvatne izolacije postali previsoko ovisni o klima uređajima zbog zagrijavanja krova koje uzrokuje pretjeranu toplinu u tim prostorima. Pravilno postavljena toplinska izolacija u potkrovlju ne samo da čini životni prostor ugodnijim tijekom cijele godine već i smanjuje potrebu za klimatizacijom.

Većina krovova, bilo na novijim ili na starijim zgradama, projektirana je s ventilacijom kako bi se osiguralo zdravlje same konstrukcije, omogućujući protok zraka koji pomaže u sušenju krova i drvenih komponenata te uklanjanju vodene pare.

Izolacija se može izvesti pomoću kamene ili staklene vune te krovnih folija i membrana, pri čemu izbor materijala igra ključnu ulogu u kvaliteti i efikasnosti izolacije. Korištenjem materijala visoke kvalitete, ne samo da se postižu bolji izolacijski učinci, već se i dugoročno ostvaruju uštede.

Važno je, međutim, obratiti pažnju na pravilnu ugradnju kako bi se izbjegli problemi s vlagom ili kondenzacijom, često uzrokovani toplinskim mostovima zbog loše instalacije.

Pravilno izoliranje potkrovlja

Ostvarivanje efikasne izolacije ovisi o nizu faktora, uključujući odabir odgovarajućeg krovog sustava, upotrebu visokokvalitetnih materijala i pridržavanje pravilnog tehnološkog procesa prilikom instalacije izolacije.

Predstavljeni primjer je uobičajena praksa koja istovremeno nudi najučinkovitiji način za toplinsku izolaciju potkrovlja.

1. Nosive grede formiraju temelj potkrovlja na ventiliranom krovu. Ispod njih se postavljaju kontraletve koje služe kao osnova za dodatne slojeve izolacije.

2. Paropropusna ili vodootporna folija, poznata kao sekundarni krovni pokrov, omogućava prolazak vodene pare dok sprječava ulazak vode ili vlage u unutrašnjost. Za ovu namjenu preporučuje se KNAUF INSULATION LDS 0,04.

3. Prvi sloj  toplinske izolacije  u potkrovlju postavlja se između krovnih rogova, pri čemu je važno uskladiti debljinu izolacijskog materijala s visinom rogova. Kao idealan izbor izdvaja se KNAUF INSULATION Filc za kose krovove Unifit 032, Unifit 035.

4. Drugi sloj  toplinske izolacije treba biti dovoljno debeo kako bi se osigurala optimalna izolacija. Ovaj sloj se postavlja iznad prvog, direktno na rogove, koristeći isti tip materijala kao za prvi sloj. Preporučeni proizvod je također KNAUF INSULATION Filc  za kose krovove Unifit 032, Unifit 035.

Slijedeći ove korake, možete osigurati učinkovitu toplinsku izolaciju potkrovlja koja će doprinijeti smanjenju energetskih gubitaka i stvaranju ugodnijeg životnog prostora.

Krov iznad stambenog prostora mora biti nepropusan za zrak, zbog čega je parna brana ili folija koja sprječava ulazak vlage u konstrukciju ključan element izolacijskog sistema krova. Za ovu svrhu, KNAUF INSULATION LDS 100 parna brana je visoko preporučljiva opcija.

Završetak izrade ili obnove vašeg potkrovlja čine gips-kartonske ploče montirane na aluminijsku podkonstrukciju, pružajući prostoru konačni estetski izgled. Važno je istaknuti da gips-kartonske ploče ne doprinose izolacijskim svojstvima potkrovlja u značajnoj mjeri, te stoga ne mogu služiti kao opravdanje za neadekvatnu ili nedostatno debelu toplinsku izolaciju.

 

Možda Vas zanima…

Često se može čuti o pojmovima “posjedovni list” i “vlasnički list” koji...
Od osamostaljenja, Hrvatska je intenzivno radila na razvoju svoje cestovne infrastrukture, čime je...
Kupaonica treba biti funkcionalna i estetski privlačna, što može biti izazov s obzirom na sve...
Zanimljivo je da danas više od polovice globalne populacije čini svoj dom u urbanim područjima...
Most preko rijeke Cetine prostire se na dužini od 224,45 metara, s tim što je otprilike 150 metara...
Više od četiri godine nakon potresa u Zagrebu, Arheološki muzej je u potpunosti otvoren, nakon što...
Grad Pula organizirao je javni arhitektonski natječaj za izradu idejnog rješenja za novu zgradu...
U srcu turističkog raja, žnjanski plato doživljava transformaciju koja će znatno doprinijeti...
Mini montažne kuće su idealan izbor za one koji traže praktičnost, čak i kada je u pitanju manji...
U našem ugovoru o najmu za novi stan stoji da smo obavezni nabaviti i održavati osiguranje za...
Priprema doma za ljeto zahtijeva više od stavljanja mrežica na prozore i čišćenja vrtnog namještaja...
Terasa predstavlja ključni dio kuće za druženje i uživanje u slobodnom vremenu, funkcionirajući kao...

Upišite se u adresar građevinskih tvrtki

Istražite portal

Često se može čuti o pojmovima “posjedovni list” i “vlasnički list” koji izgledaju slično, ali...
Od osamostaljenja, Hrvatska je intenzivno radila na razvoju svoje cestovne infrastrukture, čime je promet postao...
Kupaonica treba biti funkcionalna i estetski privlačna, što može biti izazov s obzirom na sve sanitarne uređaje i...
Zanimljivo je da danas više od polovice globalne populacije čini svoj dom u urbanim područjima. Promjene u načinu...
Most preko rijeke Cetine prostire se na dužini od 224,45 metara, s tim što je otprilike 150 metara mosta vidljivo jer se...
Više od četiri godine nakon potresa u Zagrebu, Arheološki muzej je u potpunosti otvoren, nakon što su završeni stalni...
Grad Pula organizirao je javni arhitektonski natječaj za izradu idejnog rješenja za novu zgradu Dječjeg vrtića Valmade u...
U srcu turističkog raja, žnjanski plato doživljava transformaciju koja će znatno doprinijeti turističkoj ponudi i...
Scroll to Top